Justera bromsar

Byta bromswire och justera bromsarna

Så här byter du en bromswire på din cykel.


1. Börja med att haka bort länkwiren från bromsarmen.

2. Lossa skruven som håller fast wiren.

3. Ta bort länkwiren och höljet från wiren. Klipp gärna av änden på wiren om den fransat upp sig så är det lättare att dra ut den genom höljet.

4. Skruva justerskruven och låsringen på justerskruven så att spåren ligger i linje med spåret på bromshandtaget. Haka ur wiren.

När wiren är borttagen är det bara att sätta dit en ny wire.

5. Haka i bromswiren i handtaget och trä på höljet och länkwiren.

6. Fäst länkwiren i bromsarmen och trä på skyddsgummit på wiren.

7. Fäst wiren med skruven.

8. Klipp av wiren med en avbitare och sätt fast ändnippeln så att wiren inte fransar upp sig.

Så här justerar du bromsarna på din cykel

1. Med justerskruven vid handtaget finjusterar du hur långt in du vill trycka handtaget innan bromsen tar. Skruvar du ut justerskruven spänner du wiren och bromsen tar fortare. Skruvar du in justerskruven blir wiren längre och du måste därmed trycka in handtaget längre för att bromsen ska ta.

(Vill du göra större justeringar lossar du skruven som håller fast wiren vid bromsarmen). När du är nöjd med "spelet" på bromshandtaget drar du åt låsringen på justerskruven så att den håller sig på plats.

2. På sidan av bromsarmarna sitter små skruvar där du kan spänna fjädern som gör att bromsen rör sig. Skruvar du in skruven spänner du fjädern. Och skruvar du ut så släpper du efter på trycket.

I vårt fall i instruktionsfilmen är fjädern lite för spännd på cykelns högra sida. Vilken då gör att vi skruvar ut skruven lite.

Det verkade som vi skruvat ut lite för mycket och skruvar in på vänster sida för att spänna och slutligen spänner lite till på höger sida. Nu rör sig bromsarna lika mycket på båda sidorna.

Skruva inte ut skruven för mycket, det är bättre att spänna fjädern lite på båda sidorna.

Rör sig någon av bromsarmarna väldigt trögt kan det vara en fjäder som gått av eller att det börjat rosta så att bromsen inte glider som den ska. Men det blir ett senare kapitel.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.