Köpa barncykel

Alla har vi någon gång varit små och drömt om att lära sig cykla. Det finns nog lika många olika sätt att lära sig cykla på som det finns modeller och märken på cyklarna.

För att göra det lite lättare för dig att köpa en säker och bra barncykel till ditt barn eller barnbarn så har vi samlat ihop 9 bra tips som kan vara värt att tänka på inför köp av barncykel.

barncyklar

9 tips om att köpa barncykel

1. Det är viktigt att köpa en barncykel i rätt storlek. Köp inte en barncykel som ditt barn ska växa i, utan köp en som ditt barn ska växa med. När ditt barn sitter på sadeln ska han/hon nå ner till marken med båda fötterna. Med en barncykel som är för stor blir det svårare att hålla balansen.

2.Tänk mer på kvalitet än på priset. Köper du en barncykel av känt märke i en cykelaffär får du kvalitet. Du slipper rost och glapp, men först och främst är cykeln säker. Och du vill väl att ditt barn ska cykla säkert.

3. Köp inte barncykeln i kartong om du inte är helt 100% säker på att du kan montera cykeln rätt. Är du osäker är det bättre att be att få den monterad av en kunnig person. Det handlar ju om ditt barns säkerhet.

4. Välj en barncykel med fotbroms. Det tar tid att lära sig bromsa med handbroms och dessutom är barn i allmänhet inte tillräckligt starka i nyporna för att bromsa med handbromsen på ett säkert sätt.

5. Breda däck ger något bättre balans och rullar inte så fort. Kan vara bra om mamma eller pappa ska springa efter.

6. Ett lågt och rakt styre ger bästa säkerhet. När styret vrids i 90 grader ska det riktas mot sadeln och ditt barns ben. Inte mot ansiktet eller magen. Ditt barn ska även kunna vrida styret 45 grader utan att behöva släppa någon av händerna.

7. Sadeln bör inte vara blank, så ditt barn halkar. Detsamma gäller pedalerna. Dom ska ge bra fäste så fötterna inte halkar av.

8. En rak framgaffel gör barncykeln vinglig. Den bör vara böjd något framåt för att ge bättre stabilitet.

9. Hög kvalitet = Hög säkerhet.

>> Här hittar du alla våra barncyklar >>

Storleksguide för barncyklar

Ålder
Längd
Hjulstorlek
3-5
90-105 cm
12"
4-6
100-120 cm
16"
6-9
115-140 cm
20"
8-12
130-150 cm
24"
10-14
140-160 cm
26"
14-
150 cm
26-28"

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.