- 0 kr
Trafikregler för cyklister
Som cyklist är du skyldig att följa de anvisningar och regler som finns. Men vad är det egentligen som gäller? Får man cykla berusad och får man cykla på ett övergångställe?
Att vara cyklist ska vara roligt och enkelt. Men för precis som alla andra trafikanter finns det regler som gäller. Om du är osäker på hur du ska göra när du korsar en väg ska du alltid iaktta väjningsplikt, den gäller nästan alltid. Om du däremot hoppar av och leder din cykel över vägen räknas du som gående och då har alla fordonsförare väjningsplikt mot dig.
Väjningsplikt
När du har väjningsplikt innebär det att du som cyklist i god tid ska sänka hastigheten eller stanna. Du får bara köra vidare om det kan ske utan fara eller hinder.
Cykelöverfart
På vissa ställen finns så kallade cykelöverfarter. Dessa är markerade med vita kvadrater i vägbanan. När du ska köra ut på en cykelöverfart ska du ta hänsyn till andra fordon och kommer du från en cykelbana är det du som har väjningsplikt. Tänk på att du som cyklist måste vara försiktig och korsa bara vägen om det kan ske utan fara. Du bör aldrig cykla rakt ut över en väg.
Övergångsställe
Det är inte förbjudet för dig som cyklar att korsa en väg på ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför inte lämpligt att cykla där. Om du kliver av cykeln och leder den räknas du som gående och då gäller samma regler som för gående. En cyklande som ändå korsar en väg på ett övergångsställe har alltid väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen.
Gågata eller gångfartsområde
När du cyklar på en gågata eller ett gångfartsområde är högsta hastigheten gångfart och du har väjningsplikt mot gående.
Att svänga åt vänster
När du ska svänga vänster bör du alltid ge tecken i god tid innan du ska svänga. Då vet andra trafikanter vart du är på väg. Om det är mycket trafik eller om du känner dig osäker, kan du göra ”den stora svängen”. Lägg dig längst till höger och fortsätt rakt fram över den korsande vägen. När det är fritt kan du slutföra vänstersvängen genom att cykla eller leda cykeln över vägen.
Cykla på cykelbanan
Om det finns en cykelbana, ska du normalt använda den. Reglerna för placering är desamma som på vägen, du cyklar på höger sida och ska du köra om gör du det på vänster sida.
Får man cykla efter alkoholförtäring?
Ja och nej, inte om man druckit så mycket att man inte kan cykla på ett säkert sätt. Däremot finns inte någon rattfyllerigräns på 0.2 promille som finns för t.ex. bilkörning, och rattfyllerilagstiftningens straff kan inte tillämpas. Rattfylleri regleras i lag (1951:649, med senare ändringar) om straff för vissa trafikbrott, men rattfyllerireglerna där avser endast motordrivna fordon.
Cykling efter alkoholförtäring omfattas i stället av 3:e kapitlet, 1:a paragrafen i trafikförordningen (1998:1276): "Fordon får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt." Cykel räknas som ett fordon i lagens mening
I trafikförordningens 14:e kapitel, 15:e paragrafen åläggs polisen att hindra alltför berusade cyklister från att fortsätta färden: "En polisman skall hindra fortsatt färd som sker i strid mot denna förordning eller mot någon föreskrift som har meddelats med stöd av förordningen, om den fortsatta färden medför påtaglig fara för trafiksäkerheten eller någon annan väsentlig olägenhet."
Är man inte så berusad att cyklandet är en fara för trafiksäkerheten är det i princip tillåtet att cykla efter alkoholförtäring, så länge man kan göra det på ett betryggande sätt. Detta får bedömas från fall till fall, och om en olycka skulle inträffa är definitivt berusningen en kraftigt försvårande omständighet i skuldfrågan.
Källa: Faktabanken